Termografia infraroșu, termoviziunea infraroșu, scanare termică cu infraroșu sau inspecție termică, toți acești termeni sunt folosiți în limba română pentru a descrie metoda de măsurare de la distanță și fără contact a temperaturii unui obiect. Această tehnică se bazează pe un principiu fizic care spune că orice corp emite o radiație electromagnetică proporțională cu puterea emisivității materialului din care este construit. Toate obiectele și ființele emit unde infraroșii în directă legătură cu temperatura, indiferent dacă sunt reci sau calde.
O cameră cu infraroșu îndreptată către un obiect țintă, detectează “căldura” emisă de acesta prin radiație electromagnetică. Această tehnologie a fost dezvoltată de armata SUA acum câteva decenii iar în ultimii ani a apărut și pe piața liberă sub forma camerelor cu termoviziune.
Camerele cu termoviziune detectează radiația infraroșie cuprinsă în raza spectrului electromagnetic (aproximativ 900 – 14000 nm sau 0.9 – 14 μm) și produce imaginile radiației respective. De când radiația infraroșie este emisă de către toate obiectele în funcție de temperatura lor, conform legii radiației corpului absolut negru termografia poate face posibil să vedem mediul cuiva cu sau fără iluminare vizibilă. Cantitatea de radiație emisă de către un obiect crește cu temperatura, de aceea termografia ne permite să vedem variațiile de temperatură.
© flir.eu
Această tehnologie a fost folosită la început în aplicații militare dar în ultimul timp este utilizată într-o multitudine de aplicații civile iar pe pagina servicii găsiți aplicațiile pentru care puteți apela la noi.
Avantajele și dezavantajele acestei tehnologii sunt prezentate mai jos (listele nu sunt exhaustive):
Avantaje
- Permite vizualizarea rapida a temperaturii pe o suprafața mare.
- Permite “capturarea” țintelor in mișcare.
- Permite vizualizarea deteriorării înainte de avarie.
- Permite inspecția non-distructivă.
- Permite inspecția fără contact.
- Are multiple aplicații in medicină.
- Etc.
Dezavantaje
- Camerele sunt scumpe.
- În anumite aplicații poate fi utilizată doar iarna (inspecție imobile: pierderilor de căldură prin anvelopă și punților termice din structură).
- Imaginile pot fi dificil de interpretat cu acuratețe pe unele obiecte și în anumite condiții. De aceea este nevoie de personal calificat și experimentat.
Resurse: