Mai jos exemplific câteva situații întâlnite pentru a înțelege mai bine ce fel de probleme pot fi identificate cu această tehnologie.
Casă Cluj-Napoca
Tehnologia infra-roșu ne ajută să vedem pierderile de căldura prin tavanul izolat necorespunzător. Problema poate fi rezolvată prin rezolvarea discontinuităților de izolație din pod. Adăugarea unui strat suplimentar de vată minerală ar ajuta suplimentar.
Casă jud. Cluj
În imaginea de mai sus observăm pierderi mari de căldura prin balconul neizolat. Problema poate fi rezolvată prin izolarea completă a balconului.
Casă jud. Cluj
Casă jud. Cluj
În imaginea de mai sus (dreapta) se pot observa cu infraroșu deficiențe de izolație care altfel nu sunt vizibile cu ochiul liber (stânga). Sunt diferențe de 5°C.
Pe de altă parte, în imaginea de mai jos, prin interpretarea corecta a parametrilor și a imaginii aflăm ca sunt doar 2°C diferență între temperatura de pe izolația exterioară a tencuielii decorative și temperatura trotuarului. Acest lucru ne spune ca fundația casei este destul de bine izolată.
Apartament Cluj-Napoca
În pozele de mai sus vedem cum se infiltrează aerul rece datorita geamului și ușii reglate necorespunzător. În prima poza e cu 10°C mai rece decât ar fi normal iar în a doua poză este o diferență de 6°C. Problemele pot fi rezolvate prin reglajul tâmplăriei termopan.
Apartament Gilău (jud. Cluj)
În spatele peretelui din dreapta se află o uscătorie unde 8 familii usucă hainele si are mereu geamul deschis. Temperatura acestui perete este de 15-16 °C, cu 5-6 °C mai mică decât peretele interior din stânga. De asemenea umiditatea măsurată cu higrometrul este dublă. Aceasta problemă va fi rezolvată prin izolarea acestui perete, pe exterior, cu polistiren extrudat de 5cm.
Undeva în zona centrală a apartamentului, care se află la ultimul etaj, se află o scurgere a apelor pluviale. Deși nu este o zonă extinsă, temperatura acestei zone este cu 12°C mai rece decât ar fi normal. În acest caz se recomandă realizarea unei măști din gips carton izolată pe interior cu vată minerala de minim 5cm.
Casă Alphen aan den Rijn (Olanda)
Observam cum partea evidențiată din perete este cu aproximativ 4-5 °C mai rece decât restul pereților. Problema poate fi rezolvată la următoarea renovare a camerei prin adăugarea unui strat suplimentar de polistiren pe interior. Pe exterior nu e posibil din cauza reglementarilor urbanistice ale zonei.
Observam cum în colțul din stânga jos al geamului exista o zonă rece prin care se pierde căldură. Problema poate fi rezolvată prin reglarea corespunzătoare a geamului.
Casă Popești (jud. Cluj)
În prima poză se vede cum se pierde căldură prin capacul scării de la pod, aproximativ cu 5°C mai rece decât restul tavanului. În a doua poză se vede efectul unei masuri corective corect aplicate, nu este o diferență semnificativă de temperatură intre cele două suprafețe.
O analiză cu termoviziune a podului casei ne arată că zona de îmbinare dintre acoperiș și pereți nu este izolată perfect peste tot.