9 sfaturi pentru reducerea facturii de încălzire

De ce este factura mea la încălzire atât de mare?

Starea locuinței dumneavoastră, starea sistemului de încălzire și propriile obiceiuri vă pot afecta factura de încălzire. În funcție de obiceiurile dumneavoastră, este posibil să folosiți mai multă energie decât aveți nevoie. De exemplu, dacă abordarea față de termostatul casei este „să-l setați și să-l uitați”, casa ar putea fi mai caldă decât trebuie când nimeni nu este acasă sau când toată lumea doarme. Dacă dumneavoastră și membrilor familiei vă place să purtați tricou în casă pe timp de iarnă este posibil să aveți nevoie să vă mențineți casa la o temperatură mai înaltă, ceea ce duce la facturi mai mari la încălzire.

1. Comandați o termo-scanare a casei dumneavoastră

Singurul mod în care puteți vedea starea actuală a casei dumneavoastră este printr-o termo-scanare cu infra-roșu. În acest mod puteți lua măsuri corective de izolare și etanșare țintite pentru casa dumneavoastră. Pot fi localizate zonele pe unde casa dumneavoastră pierde căldură fie datorita etanșării necorespunzătoare, fie datorită izolării necorespunzătoare.

Comandați acum o termo-scanare pe HouseCheck.ro și un expert vă ajută să aflați imediat dacă și unde sunt probleme. Acest lucru este posibil doar în sezonul rece deoarece este nevoie de o anumită diferență de temperatură între interior și exterior.

pierderi caldura reducere factura

2. Izolați suplimentar

Izolația este cheia economisirii energiei. Într-adevăr, o casă slab izolată lasă să scape căldura și consumă energie inutil. Pentru a evita risipa de energie, lucrările prioritare de renovare sunt:

  • izolarea podului și a acoperișului, deoarece 25% până la 30% din căldură scapă prin acoperiș
  • izolarea pereților, deoarece pereții reprezintă 20% până la 25% din pierderile de energie
  • înlocuirea geamurilor simple cu geamuri duble sau triple, ferestrele constituind 10% până la 15% din pierderile de căldură
  • izolarea pardoselei și fundației care generează 7-10% supra-consum
  • diverse punți termice de la imbinarile pereților cu fundația sau cu acoperișul pot cauza pierderi de până la 10%

pe unde se pierde caldura

3. Verificați etanșeitatea ușilor și ferestrelor

Casa dumneavoastră ar putea pierde căldura prin ferestre și uși, mai ales dacă aceste deschideri nu sunt sigilate bine. La începutul iernii, este o idee bună să mergeți la toate ferestrele și ușile din casa dumneavoastră și să le testați pentru scurgeri de aer. S-ar putea să simțiți că aerul rece pătrunde de-a lungul părților laterale, superioare sau inferioare ale ferestrelor sau ușilor.

etansare ferestre

4. Modernizați sistemul de încălzire al casei

O centrala pe gaz în condensare are un randament cu aproximativ 10-15% mai bun decat o centrala care funcționează fără condensare. Randamentul centralei scade odată cu uzura echipamentului. Dacă de exemplu înlocuim o centrala veche de 20 de ani cu o centrala modernă putem avea o creștere a randamentului de aproximativ 20%.

centrala condensatie

5. Instalați un termostat inteligent

Cumpărați termostate inteligente. Deși sunt scumpe, ele permit economii mari de energie. Temperatura poate fi modificată de la distanță prin intermediul aplicațiilor mobile și se poate adapta în funcție de obiceiurile zilnice sau de poziția geografică. Unele termostate au sonde de temperatură exterioară sau își iau temperatura exterioară de pe internet și îsi modulează comportamentul astfel încât să păstreze în casa mereu temperatura setată și nivelul de confort.

reducere factura incalzire

6. Curătați și eliberați radiatoarele

Pentru ca încălzirea dumneavoastră să fie eficientă, nu uitați să curățați radiatoarele și sursele de căldură. O piesă de mobilier din fața unui radiator va bloca căldura care nu va fi distribuită în cameră. De asemenea, puteți instala un film izolator în spatele radiatoarelor: acesta reflectă căldura înapoi în cameră, mai degrabă decât încălzirea peretelui. De asemenea este recomandată aerisirea radiatoarelor (circuitului de încălzire) odată pe an.

diminuare factura incalzire

7. Scădeți cu 1 grad temperatura temostatului

Prin diminuarea temparaturii termostatului cu un grad veți economisi aproximativ 5-7% din costurile de încălzire.

reducere costuri caldura

8. Alegeți momentul potrivit pentru a ventila casa

În cazul în care nu aveți un sistem de ventilare a casei și aerisiți casa prin deschiderea geamurilor, este mai bine să ventilați în jurul prânzului, când temperaturile exterioare sunt cele mai ridicate pentru a evita pierderile de căldură. Limitați timpul de deschidere a geamurilor (aproximativ 10 minute este suficient) pentru a evita răcirea pereților.

reducere factura incalzire

9. Gătiți acasă

În timpul iernii, s-ar putea să descoperiți că preferați să mâncați alimente calde și reconfortante, cum ar fi supe, tocănițe și fripturi. Nu doar coacerea sau gătitul meselor la domiciliu vă vor ajuta să economisiți facturile restaurantelor și costurile alimentelor, dar vă va ajuta și la scăderea facturii la încălzire. Căldura de la aragaz sau cuptor vă va ajuta să vă încălziți bucătăria. Când ați terminat, opriți cuptorul și lăsați ușa ușa deschisă, astfel încât aerul cald să scape și să vă încălzească bucătăria.

reducere factura energie


Aceasta lista nu are pretenția de a fi exhaustivă, vă rog să o completați cu alte sfaturi comentând mai jos. Va doresc o iarnă călduroasă cu facturi decente.